AEWORLDMAP.COM (over 2,400 posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Jacobs Institute for Design Innovation – Berkeley, CA

leave a comment »


[1, 2, 3]

Project: Jacobs Institute for Design Innovation
Location: University of California, Berkeley, College of Engineering
Architect: Leddy Matum Stacy Architects
Structural Engineer: Forell/Elsesser
Landscape Architect: Cliff Lowe Associates
MEP: Integral Group Engineers
Contractor and Construction Management: Hathaway Dinwiddie
Size: 24,000 sf
Completed: September 2015
Cost: $23.4 million

AE Interest: Designed to exceed AIA 2030 Commitment to consume 90% less energy than national median for university buildings [b], 58% of required energy comes from roof top photovoltaic array, east-west orientation and simple massing help give 100% of instructional spaces & 85% of regularly occupied spaces above basement day-lighting and natural ventilation [a], roof diverts rainwater to bioswales/rain gardens which filter and divert rainwater (50% less water used on drought-tolerant landscape) [a, c], Energy Star-rated cool roofing [a], utilizes surplus heated and cooled water from adjacent building for conditioning [a], LEED Platinum Certified [c].

Sources: [a, b, c]


Written by Sammy Jarrar

December 6, 2017 at 12:39 pm

Posted in Built

Rene Cazenave Apartments – San Francisco, CA

leave a comment »



[1, 2, 3, 4]

Project: Rene Cazenave Apartments
Location: 25 Essex St, San Fransisco, California
Developers: BRIDGE Housing Corp.; Community Housing Partnership
Architect: Leddy Maytum Stacy Architects
Structural Engineer: Tipping Mar & Associates
Landscape Architect: Gary Strang Landscape
Contractor: Cahill Contractors
Size: 75,000 total sf / 120 units
Completed: December 2013
Cost: $30.5 million
Avg. rent: $375/month

AE interest: Focused on ‘environmental, financial and social sustainability’,  photovoltaics and solar hot water panels on roof [a], replaced existing parking lot and dedicated all horizontal exterior surfaces to ‘people, plants, water absorption or renewable power generation’ [a], green roof provides roof insulation and facilitates storm water management (in addition to a detention tank) and filtration [a], 68% of habitable area use natural ventilation (taken from roof due to pollution at lower levels) [a], 96% of habitable spaces day-lit [a], MFE 2014 Grand Winner: Affordable [c], 187 GreenPoint Rating (LEED equivalent: high Gold to low Platinum) [b].

Sources: [a, b, c]

Written by Sammy Jarrar

December 6, 2017 at 12:11 pm

Posted in Built

New Orleans BioInnovation Center – New Orleans, Louisiana

leave a comment »

NOBIC_COTE 01_General



Building: New Orleans BioInnovation Center (NOBIC)
Location: New Orleans, Louisiana, USA
Design Architects: Eskew + Dumez + Ripples (NOLA-based)
Associate Architects: NBBJ
General Contractor: Turner Universal
Local General Contractor: Gibbs Construction
Mechanical & Electrical Engineers: Newcomb & Boyd
Structural/Civil Engineers: Morphy Makofsky
Landscape Architect:  Daly Sublette
Size: 4-story, 64,000 SF
Completed: August 2011
Cost: $38 million

AE Interests: Lab and office facility that obtained LEED Gold certification and uses 1/3 of  the energy used in a typical laboratory facility, annual energy costs lowered by $150,000-200,000 [a], pervious concrete in the parking lot to collect drainage from the roof and condensate from AHUs (rainwater storage system) [a], aluminum brise-soleil to allow transparency while still blocking summer solar gains (reflecting traditional use of shutters and screens in New Orleans) [a,b], double-glazed glass in conference rooms with direct access to courtyard to create civic presence and green spaces within NOBIC [b], incorporation of local artists by including recycled glass art pieces in murals throughout the building [c], “Resiliency in Design” [c].

Article: [a][b]

Video: [c]


Written by Sabrina Belloso

December 6, 2017 at 9:45 am

Posted in Built

Micro Emission Sun-Moon Mansion

leave a comment »




Building: Micro Emission Sun-Moon Mansion
Location: China Solar Valley in Dezhou, Shandong Province, China, 2010
Local Architect: Huang Ming (founder of Himin Solar Energy Group, known as ‘Sun King’ or ‘Solar Energy Mad Man’)
Sustainability Consultant: Huang Ming (Himin Solar Energy Group)
Purpose: Fourth International Solar Cities Conference in 2010 – Hotel, exhibition centers, research facilities, meeting rooms, and convention spaces
Size: 75,000 sm                                                                                                                                              Total Cost: $740M

AE Interests: Located in Solar Valley’ (98% of energy is derived from solar power)[a]; building inspired by the sun dial [b], one of the world’s largest solar-powered structures and the world’s largest solar office building; 5,000 m2 of solar panels and more than 30 types of green building technologies (photovoltaic grid-connected power generation, photovoltaic sun shades, ceiling radiation heating refrigeration, rainwater collection) [c,d]; 88% energy cost savings; curtain walls, windows, and doors have special features that convert light into electricity [e].

Articles: [a][b][c][d][e]


Written by Sabrina Belloso

December 6, 2017 at 9:44 am

Posted in Built

Guizhou Mountain Forest Hotel – Xinyi, China

leave a comment »

download Cam1-copy-web-1200x900  Stefano-Boeri-Architetti_Liuzhou-Forest-city_view-3-3-1920x1066

[1, 2,3]

Building: Guizhou Mountain Forest Hotel
Location: Xinyi, China
Client: Guizhou Wambenger Ecological Cultural Tourism Development Co., Ltd.
Architects: Stefano Boeri Architetti
Completion: In Progress
Size: 335,834 GSF

AE Interest:  Guizhou Mountain Forest Hotel, one of the buildings from a city design,  made by Stefano Boeri Architetti. A city where offices, houses, hotels, hospitals and schools are entirely covered by plants and trees. Once completed, the new city will host 30,000 people, absorb almost 10,000 tons of CO2 and 57 tons of pollutants per year and produce approximately 900 tons of oxygen. A project which is aimed to create a now model for future city life with the conception of “Vertical Forest”, and do implementation of eco-urbanization in the continue way. The design will follow the principle of reservation of the original terrain and characteristics, to creating “forest city” in real.[a]

Article [a]

Written by Hildebrando Requena

December 4, 2017 at 1:37 pm

Posted in Built

Collaborative Life Science Building – Portland, Oregon

leave a comment »

building_SW_bridge    90



Building: Collaborative Life Science Building
Location: Portland, Oregon
Client: Oregon Health and Sciences University
Architects: SERA and CO architects
Mechanical Engineering: Interface Engineering
Structural Engineer: KPFF
Contractor: JE Dunn Construction and Day CPM
Size: 650,000GSF
Completion Date: 2014
Cost: $ 200 million

AE Interest: The designs met the aggressive criteria for resource conservation, cost saving, and unprecedented design and construction schedule, all while providing improve occupant comfort and health for the building users. The (Collaborative Project Delivery) CPD process included an integrated Building Information Modeling (BIM) execution plan, electronic design and construction administration, a paperless job system, and off-site prefabrication for just-in-time delivery, since there was no laydown or on-site storage. By integrating innovative construction technology, the team was able to save time and money to meet the schedule and budget.  Technology such as heat recovery chiller, green roofs and rainwater for toilets. This allowing the building to achieve LEED Platinum Certification. [a]

Articles [a,b]

Written by Hildebrando Requena

December 4, 2017 at 1:30 pm

Posted in Built

Powerhouse Kjørbo – Oslo, Norway

leave a comment »

201232_OS_N229_publication-r-1020x450-c-c 574fe9a2-ed1d-45ea-a906-fa38421d0e32


Building: Powerhouse Kjørbo
Location: Oslo, Norway
Architect:  Entra Eiendom, Skanska, Snøhetta
Size 5,200 m2
Constructed 1980’s
Renovation completed 2014

AEInterests:  Positive energy building after renovation, reducing 90% of building’s energy needs, classified with the highest BREEAM-NOR, produces over 200,000 KWh per year (which is twice of what the building consumes), the charred wood on the outside is environmentally friendly and maintenance free, outside detailing acts as an “airtight climate shell,” which make the walls, windows and ceilings well insulated, automatic sun shades activate in the summer, main staircase and concrete decks inside work together to allow for a ventilation channel [a]

Video: [1]

Written by jengonsal

December 4, 2017 at 1:05 pm

Posted in Built