AEWORLDMAP.COM (over 2,400 posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Author Archive

West Branch of the Berkeley Public Library- Berkeley, CA

leave a comment »

westberkeleylibrary_david_wakely_exterior_night  cote-1_0
[1, 2]

Building: West Branch of the Berkeley Public Library
Location: Berkeley, California
Address: 1125 University Avenue, Berkeley, CA  94702, United States
Architect: Harley Ellis Devereaux
Landscape Architect: Roberts and Associates
MEP Engineer: Harley Ellis Devereaux, Timmons Design
Lighting Design: Minuscule Lighting
Structural Engineer: Tipping Mar
Contractor: Kitchell CEM
Size: 9400 sf
Cost: $7.9 Million
Completed: December 2013

AE Interest:
Leed Platinum certified in 2016 [a]. Also net-positive; this is the first certified Living Building Challenge public library in California [b]. Incorporates passive daylighting, and natural ventilation. The building contains a wind chimney that is designed to use the steady ocean breezes to draw natural ventilation through the building. To prevent road noise, the front facade is extended above the roof to create a continuous wind chimney. Radiant floor system and window radiator grilles are connected to thermal panels to provide heating and cooling, no additional HVAC system is needed. Solar radiation provides renewable energy through photo-voltaic panels for electricity and solar thermal panels for hot water [b].
[a, b]

Advertisements

Written by Tiffany Tang

November 15, 2017 at 11:37 am

Posted in Built

Sustainability Treehouse – Glen Jean, WV

leave a comment »

mithun_sustainability_treehouse_011  arch2o-the-sustainability-treehouse-mithun-03  arch2o-the-sustainability-treehouse-mithun-12
[1, 2, 3]

Building: The Sustainability Treehouse
Location: Glen Jean, West Virginia
Address: 2550 Jack Furst, Glen Jean, WV 25846, United States
Architect: Mithun
Architect of record: BNIM
Landscape Architect: Nelson Byrd Woltz
MEP Engineer: Integral Group
Geotechnical: S&ME
Lighting Design: Dave Nelson & Associates
Structural Engineer: Tipping Mar
Contractor: Swope Construction
Client: Boy Scouts of America/ Trinity Works
Size: 5805 sf (Building); 10600 acres (Site Area)
Cost: $7.7 Million
Completed: 2013

AE Interest:
Net-zero and on target for Living Building Certification. This building stands at about 125 ft tall and is supported by a Corten steel frame [a]. The forest canopy provides shading to the interior and galleries while the structure itself harvests solar energy and wind energy through the changing seasons. The Treehouse is designed to optimize natural lighting and 100% of the spaces are naturally cooled. No drinking water is used, only rainwater. Renewable energy sources include photo-voltaic panels, wind turbines, and a future central plant geothermal collector [b]. Locally sourced, and site-salvaged materials were used for construction. The naturally weathering materials significantly reduce the need for finishes, protect environmental quality, and minimize ongoing maintenance [a].
[a, b]

Written by Tiffany Tang

November 15, 2017 at 11:37 am

Posted in Built