AEWORLDMAP.COM (2,110 posts)

A research project from the Architectural Engineering program at The University of Texas at Austin – featuring contemporary architecture, engineering and construction around the world.

Author Archive

48 North Canal Road – Singapore

leave a comment »

north_canal_102012_pbh_003  north_canal_3-2013_pbh_012  north_canal_3-2013_pbh_009  177 pub 1st lower storey plan M  
[1,2,3,4,5]

 

Building: 48 North Canal Road
Location: Singapore
Architect: WOHA
Civil and Structural Engineer: CP Lim & Partners
Mechanical and Electrical Engineer: Squire Mech Pte Ltd
Contractor: Takenaka Corporation
Project Year: 2012
Size: 1370 sqm

AE Interest:
First four floors used for “pocket park”/informal space [1], front shopfront is used as formal meeting rooms starting on the fourth floor [2], front shop front was modeled after previous demolished building to maintain ethnic roots [3].
[1,2,3]

Advertisements

Written by ckrez

September 9, 2016 at 2:22 am

Posted in Built

School of the Arts- Singapore

leave a comment »

singapore school of the arts  sota  stringio  black-box  concert-hall-03  stringio-1[a,b,c,d,e,f]

Building: School of the Arts Singapore
Location: Singapore
Completed: 2009
Architect: WOHA
Structural and Civil Engineer: WorleyParsons
Mechanical and Electrical Engineers: Lincolne Scott
Contractor: Tiong Aik Construction
Built Area: 52945.0 sqm

AE Interest:
Theaters and art halls on street level encourage community involvement [2], Theaters created with box-in-box design to eliminate noise [3], separated tower design allows breezeway between towers [2], Naturally ventilated classrooms are kept cool with layered meshes and screens [3].
[1,2,3]

Written by ckrez

September 9, 2016 at 1:55 am

Posted in Built

Genexis Theater-Singapore

leave a comment »

138_pbh015  138_PBH001.jpg  138_PBH017.jpgGenexis theater bead wall  fusionopolis-1000x678
[1,2,3,4,5]

Building: Genexis Theater
Location: Singapore
Completed: 2008
Architect(s): WOHA, Arup
Structural Engineer: Jurong Consultants pte ltd
Mechanical and Electrical Engineers: Jurong Consultants pte ltd
Contractors: Jurong Consultants pte ltd, Shimizu

AE Interests: Housed inside a sphere like shape [5], 400,000 timber beads used to reduce echo on backstage [a], 560 adjustable seats can be removed to create thrust stage [d], lobby constructed of untreated wood, steel and timber [d], winner of president’s design award [d].
Sources: [a,b,c,d,e]

Written by ckrez

September 9, 2016 at 1:11 am

Posted in Built